Basis patroonscursus

Startdatum27 november 2024
LocatieOnbekend
Aantal lesdagen1
Uiterste inschrijfdatum 30 oktober 2024
PO punten6 NJ (PO)
Basis patroonscursus Verrassend inspirerend en voldoet aan de NOvA eisen voor patroonscursus nieuwe stijl.
775,- (excl. BTW)

Startdatum:


Direct inschrijven

6

Vind je eigen stijl als patroon

Deze cursus is erop gericht om jouw eigen stijl en kunde als patroon te zoeken en te versterken door jouw praktijkervaring te analyseren en te leren van de andere deelnemers. Daarnaast doe je (basis)kennis op over de beroepsopleiding en wat jouw rol als patroon inhoudt (m.n. via de reader). We werken met diverse interactieve werkvormen om jouw begeleidingsvaardigheden als patroon te ontwikkelen. Verder zetten we een bijzondere werkvorm in: aan de hand van filmfragmenten bekijken we diverse stijlen van mentorschap en reflecteer je op je eigen (gewenste) stijl als patroon. Kortom, je leert op de meest complete manier: door te ervaren en te doen.

Eisen van de NOvA aan (nieuwe) patroons

Als je patroon wilt worden of als je al patroon bent en nieuwe stagiaires gaat begeleiden, dan moet je voldoen aan de nieuwe kaders en eisen die de NOvA heeft vastgesteld. Deze cursus voldoet volledig aan de eisen van de NOvA en is afgestemd op de beroepsopleiding waarin veel aandacht is voor praktische vaardigheden, ethiek en het toepassen van juridisch-inhoudelijke kennis.

Vooraf ontvang je een reader met daarin alle relevante basisinformatie over het patronaat en tijdens de cursus zetten de trainers verschillende werkvormen in om interactie te stimuleren.

De cursus wordt, conform de eisen van de NOvA, afgerond door middel van een reflectieve opdracht. Het inleveren van de reflectieve opdracht is een voorwaarde voor het verkrijgen van het certificaat.

Wat is de doelgroep?

Sinds 1 oktober 2020 is de patroonscursus voor elke patroon die een stagiaire gaat begeleiden verplicht. De patroonscursus moet afgerond zijn vóórdat de patroon in aanmerking komt voor goedkeuring van het patronaat. Belangrijk is dat:

 1. Elke patroon de cursus van minstens zes uur moet doen en vervolgens om de drie jaar een herhaal/opfriscursus volgen.
 2. De opfriscursus bedoeld is voor een (beoogd) patroon die in de drie jaar voorafgaand al een patroonscursus heeft gevolgd. Een cursus van drie uur volstaat in dit geval.

Onduidelijk wat voor jou van toepassing is? Neem dan een kijkje op de website van de NOvA of neem contact met ons op.

Wat is de cursusvorm?

De patroonscursus bestaat uit een bijeenkomst van een dag.

Wie is de docent?

 • Marieke Westerhof
 • Wat leer je tijdens de basispatroonscursus voor beginnende patroons?

  Na deze cursus:

  • heb je inzicht in je eigen begeleidingsstijl als patroon en je sterke en verbeterpunten daarin;
  • heb je je coachings- en begeleidingsvaardigheden als patroon versterkt;
  • heb je handvatten gekregen om feedback te geven en de ontwikkelingsstappen van de stagiaire te begeleiden;
  • ken je de rol van de patroon en heb je meer inzicht in de vernieuwde beroepsopleiding (m.n. Via de reader).

  Wat ontvang je na afloop van de patroonscursus?

  Na afronding ontvang je

  • 6 PO-punten;
  • bewijs van deelname.

  Annuleren

  Voor deze cursus mag je tot vier weken voor aanvang van de lesdag annuleren of een andere collega in de plaats de cursus laten volgen. Daarmee is artikel II.2.5 van de algemene voorwaarden van OSR is niet van toepassing op deze cursus.

  Datum Tijd
  27 november 2024 09:30 uur - 17:00 uur

  Inhoud


  Tijdens de cursusdag is de insteek het zoeken en versterken van jouw eigen stijl en kunde als patroon door je eigen praktijk in te zetten en te leren van de andere deelnemers. We werken met diverse interactieve werkvormen om jouw begeleidingsvaardigheden als patroon te ontwikkelen. Verder zetten we een bijzondere werkvorm in: aan de hand van mooie fragmenten uit films bekijken we diverse stijlen van mentoren en reflecteer je op je eigen (gewenste) stijl als patroon.

  Materiaal


  Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je van ons een mail met een voorbereidingsopdracht en een digitale reader.

  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   Goede en praktische cursus, nuttig voor de praktijk. Marieke is een fijne leider die een ontspannen en constructieve sfeer creert.
  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   Het was een leuke dag en een goede trainer. Ze stelde goede vragen om het persoonlijk te maken. Leuk ook dat er met verschillende werkvormen werd gewerkt (filmfragmenten/in de groep/in kleine groepjes/mentimeter).
  • Bert Bert Gravendeel - Beoordeling: 8/10
   Goed.
  • Anoniem - Beoordeling: 9/10
   Uitstekend. Leerzaam.
  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   Het voelde aanvankelijk als een 'moetje', maar einde dag blij dat ik de cursus gedaan heb. Complimenten voor de cursusleidster. Advocatuur blijft een eigenwijs volkje, maar zij heeft de groep zonder meer actief gekregen.
  • Desirée Cuijpers - Beoordeling: 10/10
   Aan de hand van filmfragmenten werden de verschillende stijlen van het patroon zijn uitgelicht en toegelicht. Het werken in groepjes was heel verhelderd, leerzaam en inspirerend. Een spiegel werd mij voorgehouden. Hieruit heb ik inzichten gekregen hoe ik mijn stijl verder kan ontwikkelen.
  • Anoniem - Beoordeling: 9/10
   Goede, leerzame en interactieve opleiding.
  • Anoniem - Beoordeling: 9/10
   Leerzaam
  • Eduard Scheenstra - Beoordeling: 8/10
   Ik vond het een nuttige training. Tijdens de training werden mijn leerdoelen helder geadresseerd. Prettige open werksfeer leidde tot een actieve participatie door de deelnemers waardoor de trainers ook goed tot hun recht kwamen.
  • Anoniem - Beoordeling: 9/10
   Erg leuke en boeiende opleidingsdag. De locatie was erg goed gelegen en de trainers hebben de opleidingsdag op een prettige, boeiende en interactieve vorm gegeven.
  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   Goede trainers en leuke interactie met andere aankomende patroons.
  • Jelle Kroes - Beoordeling: 9/10
   Leuke fijne cursus! De trainers vullen elkaar goed aan.
  • Jan-Jesse Lieftink - Beoordeling: 8/10
   Was fijn om weer iets over jezelf te mogen leren.
  • Anoniem - Beoordeling: 9/10
   We hebben een mooie, inspirerende cursussen gehad met elkaar. Ik heb er nog meer zin in gekregen om aan het patroonschap te beginnen!
  • Anoniem - Beoordeling: 7/10
   Niet heel relevant voor de praktijk. Het volgen van deze cursus is namelijk verplicht en voegt weinig toe. Het is wel leuk om tijdens de cursus in contact te komen met andere advocaten uit andere rechtsgebieden. Op de trainers is niks aan te merken.
  • Anoniem - Beoordeling: 9/10
   Leerzaam doordat het intensief is. Veel in groepsverband aan opdrachten gewerkt die goed op de praktijk aansluiten. De cursus brengt nieuwe inzichten. Leuk ingedeeld door middel van videofragmenten die erg leerzaam zijn.
  • Anoniem - Beoordeling: 9/10
   De opleiding biedt veel inzichten die praktisch zijn voor de begeleiding van de stagiaire. De trainers verzorgen de opleiding prima en vullen elkaar daarin goed aan. De grote van de groep cursisten was goed en werkbaar.
  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   Nuttig en inspirerend
  • Roel Hart - Beoordeling: 9/10
   Als advocaat met 28 jaar ervaring, ook in het begeleiden van enige advocaat - stagiaires, ben je geneigd te denken 'ik weet het allemaal wel'. Dat bleek zeker niet zo te zijn. Niet alleen is de BO enorm vernieuwd, maar ook de inzichten rond het opleiden van getalenteerde jonge mensen. De cursus was intensief, kende nuttige oefeningen en het uitgekozen film materiaal was inspirerend en treffend. Daarnaast is het ook goed niet alleen van de prima docenten te leren, maar ook van de mede cursisten! Kortom, een aanrader!
  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   Leuk gedaan met filmfragmenten. Lukte trainers goed om aandacht erbij te houden ondanks dat de cursus online was.
  • Anoniem - Beoordeling: 10/10
   De cursus was interactief en deels visueel. Dat was erg leuk en daardoor was het makkelijk om je aandacht erbij te houden. Hele kundige docenten die ook spraken uit eigen ervaring.
  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   Mooie handvatten voor de belangrijke functie van patroon aangereikt gekregen!
  • Sofie Sofie van Londen - Beoordeling: 10/10
   De cursus was heel bijzonder door inkijkjes in ervaringen van Olympisch roeister Marieke Westerhof en analyses van meesterlijke film fragmenten van Robbert Braak.
  • Jacoline Kroon - Beoordeling: 8/10
   Leuk en leerzaam. Eerst was er wat weerstand in de groep. Toen iedereen doorhad dat je gewoon moet meedoen, was er meer (zelfs veel) aandacht. Dit was vooral te danken aan de goede cursusleiders, die iedereen erbij betrokken. Daardoor werd het steeds leuker. Ook het opdelen in groepjes liep goed.
  • Janbart Kalk - Beoordeling: 8/10
   Helaas geen live cursus, waar ik me erg op had verheugd, maar online. Niettemin was er een goede interactie tussen de docenten en de deelnemers, en de deelnemers onderling die bij tijd en wijle in een aparte groep werden gezet om een opdracht te doen. Nuttig cursus voor de patroon, leuk om goed voorbereid te worden op het traject dat komen gaat.
  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   Was online. Dat is niet fijn. Toch deden de trainers het goed. Interessante filmbeelden. Goede begeleiding, veel interactie.
  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   Ik vond het een fijne cursus. Er was een goede interactie tussen de advocaten en de begeleiders.
  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   goed
  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   De cursus behandelt veel aspecten van je rol als patroon met relevante praktijkoefeningen zoals rollenspellen. Heel nuttig en toepasbaar.
  • Anoniem - Beoordeling: 7/10
   Prima trainers, leuke sfeer, gevarieerde opdrachten (gelukkig maar, want digitale cursus), inhoudelijk: voor mij grotendeels vanzelfsprekend. Veel in het verleden al geoefend met geven van feedback, maar kan zeker geen kwaad om van gedachten te wisselen met andere patronen (to be) over hoe feedback te geven aan de stagiaire. En ook (nieuw voor mij): feed forward!
  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   De cursus vond in verband met corona-maatregelen digitaal plaats, maar was desondanks erg interactief. Leuk om in kleine groepjes ervaringen uit te wisselen. Er werd onder andere aan de hand van filmpjes stilgestaan bij de verschillende onderdelen die van belang zijn voor een patroon, waaronder begeleiding en feedback.
  • Anoniem - Beoordeling: 5/10
   De trainers waren goed, er was een positieve sfeer en de online variant werkte prima. Maar eerlijk gezegd heb ik weinig geleerd. De cursus ging niet - zoals ik en vele anderen wel dachten - over de inhoud van de nieuwe BA. Het is onbegrijpelijk dat de Orde dit als voorwaarde voor het patronaatschap stelt.

  Opleidingen Incompany

  Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

  Hulp nodig?

  Bel ons en wij helpen je graag.

  Ellen Blonk
  030 231 53 14
  [email protected]
  Deel deze pagina

  Cursussen die je misschien ook interessant vindt

  Online intervisie voor advocaten

  Voldoe aan de vereisten voor de kwaliteitstoets intervisie van de NOvA
  4 NJ (PO) Onbekend

  Basistraining Harvard onderhandelen voor juristen*

  Meer resultaat bij onderhandelingen voor jezelf en je cliënt.
  12 NJ (PO) Basisniveau

  Training omgaan met weerstand in de juridische praktijk*

  Leren van weerstand om zo nog effectiever je werk te kunnen doen, een echte eye opener
  6 NJ (PO) Basisniveau

  Opfris patroonscursus

  Voldoet aan de eisen voor de patroonscursus van de NOvA.
  3 NJ (PO) Onbekend