Actuele ontwikkelingen vreemdelingenrecht
Een advocaat vreemdelingenrecht heeft een zware verantwoordelijkheid. Door je cliënt zo goed mogelijk bij te staan, hoeft deze niet langer gedetineerd te blijven dan strikt noodzakelijk. Een groot belang, waarbij een eenvoudige verwijzing naar het oordeel van de rechter niet volstaat. Er wordt veel meer van je verwacht, zoals een goede argumentatie. Na het volgen van deze cursus ben je in een dag op de hoogte van alle actuele jurisprudentie en wet- en regelgeving.
Extra aandacht Schengen
Alleen in de cursus op locatie Amsterdam besteden we extra aandacht aan actuele vragen die samenhangen met het verlenen van toegang tot het Schengengrondgebied, de rechtspositie van aan de grens geweigerde asielzoekers en detentie op grond van artikel 6 van de Vreemdelingenwet. Dit vanwege de nabijheid van luchthaven Schiphol, de belangrijkste Nederlandse doorlaatpost tot het Schengengrondgebied. Ook aan de wetswijzigingen ten gevolge van de invoering van de herschikte Europese Opvang en Procedure-richtlijnen geven we aandacht.
Wat is de doelgroep?
De cursus is interessant voor advocaten met de specialisatie vreemdelingenrecht en/of asielrecht en overheidsjuristen. Onze cursus in Amsterdam is bij uitstek geschikt voor rechtshulpverleners die te maken hebben met asielzoekers die aan de grens de verdere toegang tot Nederland is geweigerd.
Wat is de cursusvorm?
Deze cursus bestaat uit een bijeenkomst van 6 uur. Indien klassikaal onderwijs vanwege de corona maatregelen niet mogelijk is, zal deze cursus online worden aangeboden.
Wie zijn de docenten?
Florimond Wassenaar
Maykel Bouma
Voor deze cursus selecteren wij de beste docenten uit advocaten, rechters en IND-juristen. Zij zijn zeer ervaren op dit specifieke vakgebied en werken in gemengde duo’s. Hierdoor krijgt je de stof van verschillende kanten belicht. De docenten wisselen onderling regelmatig kennis uit over de jongste ontwikkelingen in de rechtspraktijk. Indien nodig, passen zij de cursusstof hier direct op aan. Zij volgen de actualiteit dus op de voet, zodat je altijd met de laatste kennis ter zitting kunt verschijnen.
Wat leer je tijdens de actualiteitencursus vreemdelingenbewaring?
Na afloop van deze cursus:
- ben je geheel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jurisprudentie en wet- en regelgeving;
- voldoe je aan de eisen zoals gesteld door de Raad voor Rechtsbijstand;
- kan je deze kennis toepassen in je eigen praktijk.
Wat ontvang je na afronding van de actualiteitencursus vreemdelingenbewaring?
Na afronding ontvang je:
- 6 J PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- een certificaat.
Raad voor Rechtsbijstand
De Raad voor Rechtsbijstand onderkent het belang van goede rechtshulpverlening en heeft deze cursus daarom verplicht gesteld. De voorwaarden voor voortzetting inschrijving piket vreemdelingenbewaring zijn met ingang van 1 januari 2013 zelfs verscherpt. Je inschrijving voor het piket blijft alleen geldig als je de cursus een keer per jaar volgt. Zie hiervoor de website van de RvR.