“Zeg ’s ‘Waarom niet?’ in plaats van ‘Waarom wel?’”

Terug naar overzicht
21 mei 2021

Interview Daphne Bens, oud-deelnemer aan het Women Leadership Programme van OSR

Dit jaar bestaat het Women Leadership Programme (WLP) 15 jaar. Tijd om terug te blikken op de veranderingen. Wij spraken daarom verschillende deelnemers die hebben meegedaan aan dit programma.

“In het jaar dat ik het Women Leadership Programme ging volgen, zat ik in de drukste tijd van mijn leven. Ik volgde het partnertraject en ik was zwanger. Om me heen zag ik vriendinnen en oud-studiegenoten een stapje terug doen, terwijl ik juist een stap extra zette! Het was zeker doorbijten, maar ik heb er veel aan gehad. Juist toen was het prettig om gelijkgestemde vrouwen te ontmoeten. Een van de belangrijkste dingen die ik tijdens het WLP geleerd heb, is dat je niet door iedereen aardig gevonden hoeft te worden. Richt je vooral op de inner circle, dat kleine groepje mensen dat je echt kan steunen. Eigenlijk moet je al partner behavior vertonen, terwijl je nog geen partner bent. Het oefenen met rollenspellen gaf me inzicht in mijn lichaamstaal. Zo kon ik mijn soft skills verder ontwikkelen.

Het is belangrijk dat iedereen zijn een eigen pad volgt, maar wees wel altijd realistisch. Ik denk dat vrouwen in eerste instantie vaak denken: waarom zou ik dat willen? Waarom zou ik partner willen worden? Dat is een mindset. Je kunt ook zeggen: Waarom niet?, in plaats van Waarom wel? Het WLP kan je net dat steuntje in de rug geven dat je nodig hebt. Ik denk dat daar nog wel een taak ligt voor kantoren: vertrouwen geven aan vrouwen en meedenken over een individueel tijdpad. Elk jaar volgen er wel een paar collega’s het WLP. Het is echt heel nuttig om uit te zoeken wat je echt wilt en wat niet; je krijgt meer zelfinzicht. Ook is het volgen van zo’n programma leuk voor je netwerk. Nu ik dat zeg: wat zou het leuk zijn als alle alumni eens een keer bij elkaar zouden komen voor een reünie!”

Daphne Bens

Daphne is partner en hoofd van de praktijkgroep Corporate bij DLA Piper. Zij volgde het Women Leaderschip Programme van OSR in 2009-2010 en is nu mentor in hetzelfde programma.

Meer informatie WLP
'“Zeg ’s ‘Waarom niet?’ in plaats van ‘Waarom wel?’”