Mariëlle Daudt, partner bij Jones Day, vertelt over haar ervaring met het Women Leadership Programme (WLP). Ooit volgde ze zelf het WLP, nu helpt ze als mentor WLP aanstormend vrouwelijk talent.
Hoezo een speciaal programma voor vrouwen? Het komt toch neer op je deskundigheid en skills? Dat dacht ik toen mijn kantoor mij voordroeg voor het WLP. Ik begon wat sceptisch, maar al snel opende het programma mij de ogen. Het was reuze nuttig en inspirerend!
Je denkt dat het onzin is, maar in de praktijk blijken er in de professionele sfeer tóch wezenlijke verschillen te zijn tussen mannen en vrouwen. Doe op een advocatenkantoor maar eens een rondje met de vraag: wie wil er partner worden? Mannen antwoorden meestal resoluut en kortweg ‘Ik!’. Vrouwen denken eerst na: wil ik het wel echt? En antwoorden dan met ‘Nou, misschien …’ Wat is dan je boodschap? In de mannenwereld, die de advocatuur op partnerniveau toch nog is, moet je duidelijk zijn. Profileer je! Je kunt als vrouw wel briljant acteren vanuit je kamertje, maar als niemand dat ziet kom je niet ver.
Jammer. Want uit allerlei studies volgt: bedrijven waar het management evenwichtig is verdeeld over mannen en vrouwen, presteren beter. Juist door de verschillen.
Het WLP vergrootte mijn inzicht daarin. Eerst word je je bewust van de verschillen by nature en hoe die zich vertalen naar de werkvloer. Vervolgens leer je gedrag, en bepaalde ongeschreven mannenregels begrijpen. En tenslotte krijg je veel handvatten hoe je daar op de werkvloer mee om kunt gaan, en hoe je goede keuzes maakt. Keuzes die voor jóu werken.
Het WPL spoort je aan jezelf te zijn, en vooral niet de mannelijke werkwijze te kopiëren. Ikzelf dacht bijvoorbeeld altijd dat acquisitie mij niet zo lag. Rondlopen op een borrel en dan geforceerde gesprekken voeren, daar voelde ik me niet gemakkelijk bij. Dat was meer iets voor old boys network-advocaten. Door het WLP realiseerde ik me dat ik het op mijn eigen manier moest doen. Ik spreek bijvoorbeeld graag over een bepaald topic tijdens seminars. Daarna praat ik op een borrel zonder moeite enthousiast na, dat voelt voor mij natuurlijk. Toen ik op die manier begon te netwerken liep het meteen en ging het eigenlijk vanzelf. Inmiddels vind ik business development juist een leuk onderdeel van het palet van verantwoordelijkheden dat bij mijn job als partner hoort.
Mannen hebben vaak een stevig ‘old boys’ netwerk. Ze schakelen elkaar automatisch in en wisselen belangrijke informatie uit. Vrouwen moeten zich veel meer realiseren dat zij, net als mannen, een goed netwerk moeten bouwen en creëren. Bij het WPL bouw je op een leuke manier aan zo’n vrouwennetwerk. Iedereen van je groep zit doorgaans een beetje in hetzelfde schuitje. Dat creëert meteen een band. Na het programma zijn de vrouwen uit mijn WLP-groep van destijds elkaar blijven zien en volgen. En we spelen elkaar zaken toe, dus het netwerk levert daadwerkelijk iets op.
Inmiddels ben ik al een paar jaar mentor voor nieuwe deelnemers aan het WLP. Ik vind het een eer en uitdaging om andere vrouwen te helpen met het maken van keuzes en ze te motiveren het beste uit zichzelf te halen. Ik vertel wat mijn eigen valkuilen waren en probeer te begrijpen waar zij tegenaan lopen. Waar zit de angel? Waar zijn ze, vaak onnodig, bang voor? Wat is hun werkelijke drive? Ik loods ze door het krachtenveld rondom het partnertraject. Is het momentum goed? Is de business case in orde? Als mentor kun je andere vrouwen helpen naar een rol die ze echt verdienen. Daar doe ik het voor!
Het WLP is een heel uitdagend en mooi programma waar je enorm van kunt groeien. Ik heb nog nooit iemand gehoord die het niet leuk vond. Integendeel! ‘Waarom krijg ík niet zo’n mooi professioneel programma aangeboden?’ klagen mannen doorgaans!
WLP opent je ogen en brengt je verder, althans dat is mijn ervaring!